Ce ne dă Regele?


Un articol de dr. Adrian Cacovean; text publicat în 26 octombrie 2011, cu ocazia aniversării a 90 de ani de viață ai Majestății Sale Regelui Mihai I al României.

Aceasta este o repostare exactă (având ca scop doar mărirea vizibilității online). Reproducerea textului s-a făcut după copia apărută în jurnalul online al Familiei Regale a României. Adresele Web și fotografia conținute în text nu aparțin autorului, fiind adăugate doar ca referințe pentru cititori.


Majestatea Sa Regele Mihai la Palatul Elisabeta.
                 Foto: jurnalistii.ro
Majestatea Sa Regele Mihai la Palatul Elisabeta. Foto credit: jurnalistii.ro


Ce ne dă (și ce nu ne dă) Regele?

Aceasta a fost singura preocupare a celor dintre întâlniții de azi, care nu au urmărit, nu au fost mișcați și nu au trăit cu emoție evenimentul aniversării zilei de naștere la împlinirea vârstei de 90 ani a Majestății Sale Regele Mihai al României. Eu am fost curios să văd reacțiile și am întrebat foarte multă lume cum a fost ziua de ieri, în care românii și-au onorat Regele. Majoritatea a fost entuziasmată. Cealaltă categorie a răspuns prin întrebarea „Ce ne dă Regele?”

Elementul comun al grupului de persoane din ultima categorie, diferite ca pregătire școlară, rang profesional, cultură, este o intoxicație paralizantă a demnității umane, intrată până în expresia genelor, în toată această perioadă de când Regele a fost silit să abdice.

Primul răspuns al meu a fost că Regele ne redă demnitatea, identitatea națională, istoria, adevărul și respectul față de noi înșine ca oameni și impunerea respectului celorlalte nații față de români.

Al doilea răspuns a fost despre ce nu ne poate da Regele:

Al treilea răspuns este conținut în discursul Majestății Sale: nimeni altcineva nu va salva România decât românii înșiși, prin muncă, cinste, demnitate, onoare, moralitate, etică, democrație adevărată și stat readus la scopul declarat al oricărui stat, acela de a apăra interesele cetățenilor.

Indiferent ce spun detractorii Majestății Sale Regele Mihai al României, putem afirma astăzi, în momente atât de grele pentru români și România, că dacă Regele nu ar fi existat, Majestatea Sa și predecesorii Săi, Regele Carol I și Ferdinand I ar fi trebuit inventați pentru a le aduce aminte românilor ca odată au putut să facă o Românie modernă și înfloritoare.

Regele Carol I a dat românilor o țară care se numește România.

Astăzi, Regele românilor ar putea reda României un popor.


Reveniți la pagina de bază