Mesajul

transmis de către

Majestatea Sa Regele Mihai I al României

la înmormântarea lui Corneliu Coposu

14 noiembrie 1995


Mesajul transmis de Majestatea Sa Regele Mihai I la
         înmormântarea lui Corneliu Coposu

Foto credit: www.corneliu-coposu.eu(La 14 noiembrie 1995, încă forțat de guvernările postdecembriste să rămână departe de Țară, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a adresat un mesaj audio cu prilejul înmormântarii omului de stat Corneliu Coposu. Mesajul a fost citit în public, la ceremonie - v. secvența video după care a fost realizată prezenta transcriere).


Profund îndurerat de trecerea în veșnicie a lui Corneliu Coposu, mă alătur în doliu familiei sale, partidului căruia i-a închinat viața și tuturor Românilor loviți de pierderea marelui om de stat.

Dimensiunea sa etică l-a impus ca un necontestat reper și simbol al valorilor esențiale ale neamului nostru. Autoritatea sa morală a constituit coloana vertebrală a structurilor care din decembrie 1989 au reunit toți Românii dornici să scoată Țara din impas. Prin caracterul său ferm a impus respect până și adversarilor săi cei mai încrâncenați. Viața exemplară a acestui mare Român a fost o pildă pentru toți cei care l-au cunoscut.

Împreună cu întreaga Familie Regală, am fost impresionat de seninătatea cu care a trecut prin încercările care i-au zdruncinat sănătatea, dar nu i-au clintit crezul. Dârz și demn, a luptat până la sfârșit. Om al datoriei, suflet generos, fidel Țării și Coroanei, Corneliu Coposu a trăit prin dăruirea de sine.

Salutul cel mai demn în memoria lui Corneliu Coposu pe care îl pot aduce cei ce îl însoțesc pe ultimul său drum este promisiunea de a duce la îndeplinire cele începute de el. Tuturor, și mai ales tinerilor, să le fie pildă de patriotism, devotament și tărie de caracter.

Românii știu cât de mult dorea Corneliu Coposu să Ne putem întoarce acasă, spre binele Țării. Tot atât de mult aș fi dorit și eu să mă aflu alături de cei care îi duc acum ultim omagiu. De aici, de departe și de pe pământ străin, îi închin un gând pios și mă rog pentru odihna sufletului său.

Dumnezeu să-l ierte și să-l primească în Împărăția Sa!


[Mihai, Rege]
Reveniți la pagina de bază